Blog Post

De 3 P's die elke freelancer moet kennen

Dick de Zwart • 31 oktober 2018

Als je interimmer bent, of op projectbasis werkt, ben je altijd op zoek en ontvankelijk voor je volgende klus. Althans, dat zou verstandig zijn. Toen ik daarover sprak met mijn goede vriend en mede-freelancer Eric Beugelsdijk , gaf hij mij een advies dat ik graag deel. Het is namelijk een universeel en tijdloos advies. Hij zei:

"Als je overweegt welke opdracht je gaat aannemen, zorg dan dat de opdracht minimaal 2 van de 3 P's bevat."

2 van de 3 P's? Ik keek heel begrijpend maar vroeg voor de zekerheid om uitleg. Hij vertelde dat de P's staan voor:

  1. Plezier
  2. Poen
  3. Portfolio




Elke combinatie is natuurlijk mogelijk. Ga maar na; als een opdracht heel leuk is, en het staat goed op jouw portfolio of CV, dan is het niet erg als het wat minder oplevert. En als je niet veel enthousiasme hebt voor een opdrachtgever, maar het betaald heel goed EN het staat goed op je CV, dan moet je dat ook zeker overwegen.

Eén van de drie P's is dus onvoldoende. Dan moet je de klus gewoon niet doen. Zelfs niet als je het werk hard nodig hebt voor je financiële balans? Nee eigenlijk niet. Beter zoek je dan wat harder naar een klus die minimaal 2 P's bevat. Of je doet het wel, maar voor een korte periode. Zelf ben ik ietwat ongeduldig van aard en ben dus geneigd om alles te accepteren als ik even niks heb, maar dan denk ik dus aan Eric's advies.

En soms wordt dat wachten beloond met een mooie opdracht met alledrie de P's! Daar gaan we voor.

Wat zijn jullie ideeën hierover? Ik hoor het graag.


door dickdezwart 13 januari 2025
Waarom je van Jakhals-taal naar verbindende communicatie moet switchen.
door Dick de Zwart 5 juli 2024
Waarom het belangrijk is om echt even af te schakelen.
door dickdezwart 23 mei 2024
Over hoe we beter kunnen luisteren en communiceren als we Giraffe-oren opzetten. Marshall Rosenberg deelt zijn waardevolle inzichten.
door Dick de Zwart 27 februari 2024
Dit blog is een onderdeel van mijn zoektocht naar de formule die ervoor zorgt dat jouw verhaal blijft hangen. En dan vooral in positieve zin! In die zoektocht stuitte ik op het boek van Chris Anderson: De TED-methode. Ik deel graag met je hoe dit boek ons dichterbij de ultieme presentatieformule brengt. k ons dichterbij de ultieme presentatieformule brengt.
door dickdezwart 31 januari 2024
Ken je dat stemmetje in je hoofd dat fluistert: "Wanneer ontdekken ze dat ik eigenlijk helemaal niets kan?"
door dickdezwart 12 december 2023
Assertiviteit, een sleutelbegrip in de sociale psychologie, draait om de manier waarop je in sociale situaties met anderen omgaat. 
door dickdezwart 21 november 2023
Het spirituele perspectief op Leiderschap: Verbinding en betekenis
door dickdezwart 31 augustus 2023
“ Jij komt altijd te laat op onze meetings! ”, schreeuwt de de een. “ Nou, pffff, ik kan er ook niks aan doen. Het was superdruk onderweg! ”, stamelt de ander.
door dickdezwart 23 augustus 2023
De dramadriehoek is ontworpen door Stephen Karpman. Het laat zien dat je gevangen kunt zijn in een steeds terugkerend patroon van aanklagen, redden en het slachtoffer zijn. Hoe herken je dit patroon en hoe overstijg je het?
Marketing na corona: 3 blog tips
door dickdezwart 14 december 2020
“Nog even de tanden op elkaar”, hoor ik mezelf zeggen tegen mijn ouders. “Binnenkort kunnen we vast wel weer met de familie iets leuks doen”. Alsof op een of andere magische manier alles weer bij het oude is. Reality check: dat gaat niet meer gebeuren. En er zijn ook positieve ontwikkelingen. Voor ons als marketeers zijn het bijzondere tijden. Digitalisatie is nog nooit zo snel gegaan. Marketing in ‘het nieuwe normaal’. Wat is dat? Wat is er eigenlijk veranderd in het consumentengedrag, en hoe gaan wij, als marketeers daarmee om? Ik heb drie blogs op een rijtje waardoor ik me geïnspireerd voelde. Het is het topje van een ijsberg aan mega-interessante verhalen. Dus meer info volgt als je In blog nummer 1: Eric van Hal, van Mediaweb zette in zijn laatste blog 22 trends op een rijtje. Korte recap: De digitalisering is in een stroomversnelling terecht gekomen en marketingtechnieken schuiven op naar meer en meer persoonlijk. En op de plaatsen waar de mensen zich in privé tijd bevinden. Blog nummer 2: In een blog op Adformatie wordt ons op het hart gedrukt dat elke marketeer zich moet afvragen hoe de wereld van de klant veranderd is door deze crisis. Is het achterliggende klantprobleem veranderd? En niet blind varen op de marketing koers van pre-corona. Blog nummer 3: Pieter Voogt schrijft op Marketingfacts dat wij, als marketeers, na de coronacrisis flink aan de bak moeten om de achterstand die de crisis ongetwijfeld heeft veroorzaakt, zoveel mogelijk goed te maken. De kans is aanwezig dat daarvoor ook nog eens minder budget beschikbaar is, omdat in geval van een negatieve cashflow het marketingbudget nu eenmaal een 'makkelijk slachtoffer' is. Dat betekent dus dat we als marketeers nóg creatiever moeten zijn. Een mooie gelegenheid om onszelf en onze meerwaarde te bewijzen! Kortom: Genoeg leesstof te vinden. Mijn persoonlijke take away is ‘ denk vooruit ’. Ook deze crisis gaat voorbij. En snap je dan je klanten nog? Blijf dus flink communiceren, luister intensief en stuur bij waar je kan. Op naar 2021!
Meer posts
Share by: