Blog Post

De kracht van Giraffe taal

dickdezwart • 23 mei 2024

Over hoe we beter kunnen luisteren en communiceren als we Giraffe-oren opzetten. Marshall Rosenberg deelt zijn waardevolle inzichten.

Toen Marshall Rosenberg in 2015 stierf, verloor de wereld een innovatieve denker en een ware leider op het gebied van interpersoonlijke communicatie. Geïnspireerd door het werk van Mahatma Gandhi en Martin Luther King, ontwikkelde Marshall Rosenberg een ongelooflijk eenvoudige en effectieve methode van communicatie, die de chaotische stroom van communicatie terugbracht tot geïsoleerde elementen die moeten worden benadrukt bij het oprecht en effectief overbrengen van jezelf naar een ander.


Geweldloze Communicatie
Het systeem dat Marshall Rosenberg ontwikkelde - 'geweldloze communicatie' - is een integraal onderdeel geworden van conflictbeslechting zowel op macro- als op microniveau, en is een onmisbaar instrument voor het faciliteren van heldere communicatie in elke vorm van relatie. Marshall was beroemd om zijn ironische en soms pijnlijk directe manier van presenteren van zijn materiaal, waarbij hij vaak poppen gebruikte om de communicatiegewoonten te karakteriseren waar we in vast kunnen zitten. In deze blog citeer ik enkele van Marshalls eigen geschriften om het punt over te brengen zoals hij dat graag zag.


Jakhalzen en Giraffen

In een poging om te begrijpen waarom mensen zich voortdurend in meningsverschillen en ruzies bevinden, identificeerde Marshall twee lenzen waardoor we de wereld zien en ermee omgaan - Jakhals en Giraffe.


Jakhalstaal

Marshall: "Ik ontdekte dat de taal die velen van ons hebben geleerd ons verlangen om in harmonie met elkaar te leven, verstoort. Op jonge leeftijd leerden de meesten van ons om Jakhalstaal te spreken en te denken. Dit is een moralistische classificatie dat mensen labelt; het heeft een prachtige woordenschat om te analyseren en te bekritiseren. Jakhalstaal is goed om mensen te vertellen wat er mis is met hen: 'Duidelijk, je bent emotioneel gestoord (of onbeleefd, lui, egoïstisch, enz.)'... Deze taal komt uit het hoofd. Het is een manier om mensen mentaal in verschillende tinten van goed en slecht, juist en verkeerd in te delen. Uiteindelijk wekt het defensiviteit, weerstand en tegenactie op."


Giraffetaal
"Ik kwam ook een taal van het hart tegen, een vorm van interactie die het welzijn van onszelf en andere mensen bevordert. Ik noem deze vorm van communiceren Giraffe. De giraffe heeft het grootste hart van alle landdieren, is lang genoeg om in de toekomst te kunnen kijken, en leeft zijn leven met zachtheid en kracht. Giraffe is een taal van verzoeken; Jakhals is een taal van eisen."


Marshall suggereert dat we door onze opvoeding en door de structuur van de samenleving allemaal worden opgevoed tot vloeiende Jakhalssprekers. Het probleem is dat we moeten leren om Giraffetaal te spreken om effectief te kunnen communiceren op een geweldloze manier.


"Als Giraffen doen we verzoeken in termen van wat we willen dat mensen doen, niet wat we willen dat ze voelen. Tegelijkertijd vermijden we verordeningen. Niets creëert meer weerstand dan mensen vertellen dat ze iets 'moeten' of 'zouden moeten' doen. Deze termen elimineren keuzevrijheid. Zonder de vrijheid om te kiezen, wordt het leven slaafs... Gestuurd door aanwijzingen en verboden, nemen mensen geen verantwoordelijkheid voor hun acties."


Behoeftes en gevoelens

Aan de basis van alle communicatie ligt een wens of behoefte. Volgens Marshall moeten we een manier vinden om die behoefte te identificeren, deze correct te lokaliseren en duidelijk uit te drukken. "Giraffen geven duidelijk aan wat ze willen op dat moment. En ze nemen verantwoordelijkheid voor hun gevoelens, zich ervan bewust dat hun gevoelens worden veroorzaakt door hun behoeften. Als een moeder boos is omdat de speelgoedjes van haar zoon door de woonkamer liggen, zal ze haar gevoel identificeren: woede. Vervolgens zal ze in contact komen met de onderliggende behoefte die deze gevoelens veroorzaakt: haar verlangen naar een nette en ordelijke woonkamer. Ze zal de woede erkennen, zeggende, "Ik voel me boos omdat ik wil dat de woonkamer schoon is en in plaats daarvan een rommeltje is." Ten slotte zal ze vragen om een ander resultaat: "Ik zou me zoveel beter voelen als je gewoon dit speelgoed zou opruimen."


Als we denken als een Jakhals geven we anderen de schuld van de woede of andere moeilijke gevoelens die we ervaren. Wanneer we het probleem zien als de schuld van iemand anders, zijn we eerder geneigd om die persoon te proberen te kwetsen of te straffen. Denken als een Giraffe maakt ons bewust van die neiging, en Giraffen proberen een oplossing te vinden waarbij elke persoon zich gehoord en gerespecteerd voelt, en niemand zich gedwongen voelt tot actie door schaamte of straf. Gelukkig heeft Marshall een zeer eenvoudig proces beschreven om dit te doen, samen met een aantal zeer duidelijke voorbeelden.


De vier stappen om tot een duidelijk verzoek te komen

Het duidelijk formuleren van een verzoek in eenvoudige Giraffe is een vierstappenproces dat geworteld is in eerlijkheid:


  1. Beschrijf je observatie
  2. Identificeer je gevoel
  3. Leg uit waarom je je zo voelt in termen van je behoeften
  4. Doe je verzoek


Beschrijf de situatie zonder te bekritiseren of te oordelen. Als je thuis komt na een drukke dag en je partner lijkt bezig te zijn met de krant, beschrijf dan gewoon de situatie: "
Toen ik binnenkwam na een bijzonder zware dag, leek je druk bezig met lezen." Identificeer je gevoelens: "Ik voel me gekwetst." Leg de reden voor je gevoelens uit: "Ik voel me gekwetst omdat ik nu graag dicht bij je wil zijn en in plaats daarvan voel ik me van je verwijderd." Stel dan je verzoek op een haalbare manier: "Ben je bereid om tijd vrij te maken voor een knuffel en een paar momenten om te delen?"


Hetzelfde proces geldt als je tiener al uren aan de telefoon is en je een oproep verwacht. Beschrijf de situatie: "Als je zo lang aan de telefoon blijft, kunnen andere oproepen niet doorkomen." Uit je gevoel en de reden ervoor: "Ik voel me gefrustreerd omdat ik op iemand had verwacht te horen." Stel dan je verzoek: "Zou je je gesprek willen beëindigen als dat goed is?"


Vragen in plaats van eisen

In de Jakhalstcultuur worden gevoelens en verlangens zwaar gestraft. Mensen worden geacht volgzaam te zijn, onderdanig aan autoriteit; slaafs in hun reacties, en vervreemd van hun gevoelens en behoeften. In een Giraffecultuur leren we onze gevoelens, behoeften en verzoeken uit te drukken zonder oordeel of aanval. We vragen, in plaats van te eisen. En we zijn ons bewust van de subtiele grens tussen deze twee soorten uitspraken.


In de Jakhalstaal verwachten we van andere mensen dat ze hun liefde voor ons bewijzen door te doen wat we willen. Als Giraffen blijven we misschien proberen anderen te overtuigen, maar we worden niet beïnvloed door schuldgevoel. We erkennen dat we geen controle hebben over de reactie van de andere persoon. En we blijven in Giraffe, ongeacht wat de andere persoon zegt. Als zij of hij van streek lijkt of gespannen is, schakelen we over op luisteren, wat ons in staat stelt om de gevoelens, behoeften en wensen van de persoon te horen zonder enige kritiek of onszelf.


Als we in het verleden Jakhalserig en veeleisend zijn geweest, hebben de mensen dicht bij ons misschien veel empathie nodig in het begin. Dus luisteren we en luisteren we, reflecterend met gissingen over wat ze voelen en willen, totdat ze zich gehoord voelen en uit hun defensieve houding komen. We nemen niets persoonlijk, want we weten dat boze, aanvallende, defensieve uitspraken tragische uitingen zijn van onvervulde behoeften. Op een gegeven moment zullen de stem en lichaamstaal van de persoon aangeven dat er een verschuiving heeft plaatsgevonden.


Marshall: "Bij een vergadering die ik bijwoonde in een moskee in een vluchtelingenkamp in de buurt van Jeruzalem, stond een man plotseling op en riep: "Moordenaar!" Als Giraffe hoorde ik alleen maar "Alsjeblieft!" - dat wil zeggen, ik hoorde de pijn, de behoefte die niet werd vervuld. Daar richtte ik mijn aandacht op. Na ongeveer 40 minuten spreken deed hij wat de meesten van ons doen als we het gevoel hebben dat we nauwkeurig zijn gehoord en geluisterd: hij veranderde. De situatie was onmiddellijk ontdaan van alle spanning".


Erkenning van de innerlijke wereld van elk individu

In internationale geschillen, maar ook in relaties, bedrijven, klaslokalen en ouder-kindconflicten, kunnen we leren om de mens achter de boodschap te horen, ongeacht hoe de boodschap is geformuleerd. We kunnen leren om de onvervulde behoeften en verzoeken van de andere persoon te horen. Uiteindelijk impliceert empathisch luisteren niet dat we doen wat de persoon wil; het impliceert eerder een respectvolle erkenning van de innerlijke wereld van het individu. Terwijl we dat doen, verplaatsen we ons van de dwingende taal die we hebben geleerd naar de taal van het hart.


Spreken vanuit het hart

Vanuit het hart spreken is een gebaar van liefde, waarbij we anderen de kans geven om bij te dragen aan ons welzijn en vrijgevigheid te tonen. Het empathisch ontvangen van wat er bij anderen gebeurt, is een wederkerig gebaar. Giraffen ervaren liefde als openheid en gevoeligheid, zonder eisen, kritiek of eisen om verzoeken aan beide kanten van het geschil in te willigen. En de uitkomst van elke dialoog die wordt beheerst door liefde is harmonie.


Uiteindelijk zijn Jakhalzen gewoon analfabete Giraffen. Zodra je hebt geleerd het hart achter elke boodschap te horen, ontdek je dat er niets te vrezen valt in wat een andere persoon zegt. Met die ontdekking ben je goed op weg naar compassievolle communicatie. Deze vorm van dialoog, hoewel ze geen garanties biedt voor overeenstemming tussen strijdende partijen, vormt wel het toneel voor onderhandeling, compromis, en het belangrijkste, wederzijds begrip en respect.


Blijven oefenen

Tot zover de theorie van Marshall Rosenberg. In mijn werk als trainer en coach maak ik dankbaar gebruik van deze inzichten. Al lukt het me lang niet altijd om met Giraffen-oren te luisteren en te praten. Ik blijf oefenen. Oefen je mee?



door dickdezwart 13 januari 2025
Waarom je van Jakhals-taal naar verbindende communicatie moet switchen.
door Dick de Zwart 5 juli 2024
Waarom het belangrijk is om echt even af te schakelen.
door Dick de Zwart 27 februari 2024
Dit blog is een onderdeel van mijn zoektocht naar de formule die ervoor zorgt dat jouw verhaal blijft hangen. En dan vooral in positieve zin! In die zoektocht stuitte ik op het boek van Chris Anderson: De TED-methode. Ik deel graag met je hoe dit boek ons dichterbij de ultieme presentatieformule brengt. k ons dichterbij de ultieme presentatieformule brengt.
door dickdezwart 31 januari 2024
Ken je dat stemmetje in je hoofd dat fluistert: "Wanneer ontdekken ze dat ik eigenlijk helemaal niets kan?"
door dickdezwart 12 december 2023
Assertiviteit, een sleutelbegrip in de sociale psychologie, draait om de manier waarop je in sociale situaties met anderen omgaat. 
door dickdezwart 21 november 2023
Het spirituele perspectief op Leiderschap: Verbinding en betekenis
door dickdezwart 31 augustus 2023
“ Jij komt altijd te laat op onze meetings! ”, schreeuwt de de een. “ Nou, pffff, ik kan er ook niks aan doen. Het was superdruk onderweg! ”, stamelt de ander.
door dickdezwart 23 augustus 2023
De dramadriehoek is ontworpen door Stephen Karpman. Het laat zien dat je gevangen kunt zijn in een steeds terugkerend patroon van aanklagen, redden en het slachtoffer zijn. Hoe herken je dit patroon en hoe overstijg je het?
Marketing na corona: 3 blog tips
door dickdezwart 14 december 2020
“Nog even de tanden op elkaar”, hoor ik mezelf zeggen tegen mijn ouders. “Binnenkort kunnen we vast wel weer met de familie iets leuks doen”. Alsof op een of andere magische manier alles weer bij het oude is. Reality check: dat gaat niet meer gebeuren. En er zijn ook positieve ontwikkelingen. Voor ons als marketeers zijn het bijzondere tijden. Digitalisatie is nog nooit zo snel gegaan. Marketing in ‘het nieuwe normaal’. Wat is dat? Wat is er eigenlijk veranderd in het consumentengedrag, en hoe gaan wij, als marketeers daarmee om? Ik heb drie blogs op een rijtje waardoor ik me geïnspireerd voelde. Het is het topje van een ijsberg aan mega-interessante verhalen. Dus meer info volgt als je In blog nummer 1: Eric van Hal, van Mediaweb zette in zijn laatste blog 22 trends op een rijtje. Korte recap: De digitalisering is in een stroomversnelling terecht gekomen en marketingtechnieken schuiven op naar meer en meer persoonlijk. En op de plaatsen waar de mensen zich in privé tijd bevinden. Blog nummer 2: In een blog op Adformatie wordt ons op het hart gedrukt dat elke marketeer zich moet afvragen hoe de wereld van de klant veranderd is door deze crisis. Is het achterliggende klantprobleem veranderd? En niet blind varen op de marketing koers van pre-corona. Blog nummer 3: Pieter Voogt schrijft op Marketingfacts dat wij, als marketeers, na de coronacrisis flink aan de bak moeten om de achterstand die de crisis ongetwijfeld heeft veroorzaakt, zoveel mogelijk goed te maken. De kans is aanwezig dat daarvoor ook nog eens minder budget beschikbaar is, omdat in geval van een negatieve cashflow het marketingbudget nu eenmaal een 'makkelijk slachtoffer' is. Dat betekent dus dat we als marketeers nóg creatiever moeten zijn. Een mooie gelegenheid om onszelf en onze meerwaarde te bewijzen! Kortom: Genoeg leesstof te vinden. Mijn persoonlijke take away is ‘ denk vooruit ’. Ook deze crisis gaat voorbij. En snap je dan je klanten nog? Blijf dus flink communiceren, luister intensief en stuur bij waar je kan. Op naar 2021!
ZZP-ers en Lifters
door Dick de Zwart 23 oktober 2019
Het eerste jaar als zelfstandige zit er op, in september at ik met vrouw en kinderen een taartje op mijn leven als ZZP-er. Een turbulent jaar, een leerzaam jaar, stapels nieuwe contacten, inzichten en plezier. Maar ook een uitdagend jaar. Want je weet nooit precies wat de (nabije) toekomst brengt. “Niks voor mij, die onzekerheid”, zeggen veel van mijn vrienden. En dan denk ik, waarop vertrouw ik eigenlijk? Met welke overtuiging neem ik het risico om sterk te durven variëren met mijn inkomsten? Op die momenten denk ik terug aan de vakanties toen ik, als student, door Europa liftte. Met een rugzak, lichtgewicht tentje, slaapzak, gaspitje en liftbord stond ik geregeld langs de weg. Naar Engeland, Frankrijk, Spanje of naar welke andere plek dan ook. Hoe vaak heb ik gedacht: “ik sta hier niet goed, ik kom nooit weg” of, “deze lift brengt me niet waar ik heen had willen gaan”, “Help!!” Maar, ik kwam altijd weer weg, ik kwam altijd aan op mijn bestemming en ook weer veilig thuis. OK, de route was vaak een beetje anders, de tijdsinschatting klopte vaak niet en er waren andere onverwachte situaties. De enige constante was dat het altijd lukt. Het was een wetmatigheid, geen geluk. "De enige constante was dat het altijd lukt. Het was een wetmatigheid, geen geluk." En zo leef ik ook mijn ZZP-leven. De bestemming is min of meer bekend; ik wil mensen en organisaties verder helpen middels betere en eerlijke (marketing)communicatie. Maar hoe ik daar kom, en wanneer… geen idee. En dan vertrouw ik dus op mijn geloof in de wetmatigheid waarmee ik ook altijd liftte: het komt altijd weer goed. Ik lift, zogezegd, mijn weg door mijn professionele leven. Met vol vertrouwen, verwachting en plezier. "Ik wil mensen en organisaties verder helpen middels betere en eerlijke (marketing)communicatie" Mijn gedachten aan deze vergelijking en de zekerheid die ik eruit put, veranderen op slag mijn zorgen over mijn volgende opdracht in een verwachtingsvolle nieuwsgierigheid. Hier sta ik, rechtop, glimlach op mijn gezicht, met mijn rugzak vol kennis en ervaring en op mijn liftbordje staat ‘betere marketingcommunicatie’. Dus: Wie pikt mij op en waar gaan we heen?
Meer posts
Share by: