Blog Post

De zomer van verbinding

Dick de Zwart • 5 juli 2024

Waarom het belangrijk is om echt even af te schakelen.

De zomer is een tijd van zon, lange dagen en hopelijk een beetje rust. Maar waarom is het zo belangrijk om echt even helemaal af te schakelen? Laten we eens kijken naar waarom vrije tijd essentieel is, en hoe je deze zomer optimaal kunt benutten om jezelf op te laden en echte verbinding te maken met de mensen om je heen.


Een persoonlijke ervaring

De zomervakantie was tot een aantal jaar geleden niet bepaald stressloos. Met een samengesteld gezin is het altijd ingewikkeld om alles voor iedereen goed te plannen. Onmogelijk, eigenlijk. Iedereen wil gelijk behandeld worden en niks tekort komen. En mijn partner en ik maar rennen. Dus ik besloot het anders aan te pakken. Want als ik zelf niet relaxed was, dan waren mijn gezinsleden dat ook niet. 


Ik weet inmiddels dat het ook anders kan. Loslaten, heet dat. Zo lag ik vorig jaar in Zuid Frankrijk op een luchtbedje in de rivier de Cèze, de kleine kinderen lachend om me heen. Mijn puberzoon was met nieuw gemaakte vrienden bij de cascades om van belachelijke hoogtes af te springen. Harmonie. Handen losjes in het koele water. Zonder agenda, zonder plannen. Alleen dat moment. Het herinnerde me weer aan de ware waarde van afkoppelen en opladen. Heerlijk.


Waarom afkoppelen zo belangrijk Is


Stressreductie

Tijdens die zomer merkte ik hoe snel het dagelijkse gedoe van me afgleed. Onderzoek bevestigt dat het nemen van regelmatige ontspanning essentieel is voor het verminderen van stress. Het helpt het cortisolniveau (het stresshormoon) in je lichaam te verlagen, wat bijdraagt aan een betere algehele gezondheid.


Verbeterde mentale gezondheid

Denkend aan vorige zomer voelde ik me mentaal scherper en emotioneel stabieler. Vrije tijd helpt je mentale gezondheid te verbeteren door je hersenen een kans te geven om te resetten. Mensen die regelmatig vakantie nemen, hebben minder kans op depressie en burn-out.


Betere productiviteit

Na de zomervakantie voelde ik me energieker en creatiever. Het lijkt tegenstrijdig, maar afkoppelen kan uiteindelijk je productiviteit verhogen. Onderzoek toont aan dat medewerkers die vakanties nemen vaak meer energie en creativiteit hebben wanneer ze terugkeren. Al duurt dat soms maar kort :-).


Tips om deze zomer echt op te laden


Plan ongeplande tijd

Laat een deel van je vakantie ongestructureerd. Gebruik deze tijd om spontaan te doen waar je zin in hebt, zonder druk of verplichtingen. Net zoals ik die zomer aan de rivier, zonder agenda.


Verbind met natuur

Breng tijd door in de natuur. De duinen, het bos; het maakt niet uit. Tijd doorbrengen in groene (en stille) omgevingen vermindert stress en vergroot het gevoel van welzijn .


Kwaliteitstijd met familie en vrienden

Gebruik je vakantie om echt te verbinden met de mensen om je heen. Denk aan lange avonden met vrienden, spelletjes spelen (Keer op Keer en Qwixx) en verhalen delen. Echte verbinding met anderen versterkt je relaties en draagt bij aan je emotionele welzijn .


Digitale detox

Oei, dit is een moeilijke: Overweeg om je schermtijd te beperken. Zet je telefoon op stil of uit en probeer echt aanwezig te zijn in het moment. Tijdens een digitale detox voel je je meer verbonden met de wereld om je heen.


Doe wat je leuk vindt

Of het nu gaat om lezen, surfen, schilderen, hardlopen of gewoon lekker luieren, besteed tijd aan activiteiten die je echt leuk vindt. Dit zorgt voor een verhoogd gevoel van geluk en voldoening. Weet je niet zo goed meer wat je leuk vindt, of wat je drijft, plan dan eens vrijblijvend gesprek met mij in. Samen komen we verder.


Geniet van Jouw Zomer


Laat deze zomer een tijd zijn van echte ontspanning en verbinding. Of je nu op vakantie gaat of gewoon thuis blijft, onthoud dat tijd nemen voor jezelf en je dierbaren essentieel is voor je welzijn. 


Ik wens je een heerlijke zomer vol ontspanning, plezier en verbinding. Geniet ervan, laad op en maak prachtige herinneringen!



Bronnen:


1. American Psychological Association. "Stress in America™: Paying with Our Health."

2. National Institute of Mental Health. "Fact Sheet: Taking Time Off to Recharge."

3. Harvard Business Review. "The Productivity Benefits of Taking Time Off."

4. University of Exeter. "Spending at least 120 minutes a week in nature is associated with good health and wellbeing."

5. Journal of Social and Personal Relationships. "The Benefits of Quality Time with Loved Ones."

6. Psychology Today. "Digital Detox: A Step-by-Step Guide to Disconnecting to Reconnect."

7. Positive Psychology Program. "The Benefits of Engaging in Activities You Enjoy."



Heb je nog meer tips of ervaringen die je wilt delen over hoe je deze zomer het beste kunt opladen? Laat het ons weten in de reacties hieronder!


door dickdezwart 13 januari 2025
Waarom je van Jakhals-taal naar verbindende communicatie moet switchen.
door dickdezwart 23 mei 2024
Over hoe we beter kunnen luisteren en communiceren als we Giraffe-oren opzetten. Marshall Rosenberg deelt zijn waardevolle inzichten.
door Dick de Zwart 27 februari 2024
Dit blog is een onderdeel van mijn zoektocht naar de formule die ervoor zorgt dat jouw verhaal blijft hangen. En dan vooral in positieve zin! In die zoektocht stuitte ik op het boek van Chris Anderson: De TED-methode. Ik deel graag met je hoe dit boek ons dichterbij de ultieme presentatieformule brengt. k ons dichterbij de ultieme presentatieformule brengt.
door dickdezwart 31 januari 2024
Ken je dat stemmetje in je hoofd dat fluistert: "Wanneer ontdekken ze dat ik eigenlijk helemaal niets kan?"
door dickdezwart 12 december 2023
Assertiviteit, een sleutelbegrip in de sociale psychologie, draait om de manier waarop je in sociale situaties met anderen omgaat. 
door dickdezwart 21 november 2023
Het spirituele perspectief op Leiderschap: Verbinding en betekenis
door dickdezwart 31 augustus 2023
“ Jij komt altijd te laat op onze meetings! ”, schreeuwt de de een. “ Nou, pffff, ik kan er ook niks aan doen. Het was superdruk onderweg! ”, stamelt de ander.
door dickdezwart 23 augustus 2023
De dramadriehoek is ontworpen door Stephen Karpman. Het laat zien dat je gevangen kunt zijn in een steeds terugkerend patroon van aanklagen, redden en het slachtoffer zijn. Hoe herken je dit patroon en hoe overstijg je het?
Marketing na corona: 3 blog tips
door dickdezwart 14 december 2020
“Nog even de tanden op elkaar”, hoor ik mezelf zeggen tegen mijn ouders. “Binnenkort kunnen we vast wel weer met de familie iets leuks doen”. Alsof op een of andere magische manier alles weer bij het oude is. Reality check: dat gaat niet meer gebeuren. En er zijn ook positieve ontwikkelingen. Voor ons als marketeers zijn het bijzondere tijden. Digitalisatie is nog nooit zo snel gegaan. Marketing in ‘het nieuwe normaal’. Wat is dat? Wat is er eigenlijk veranderd in het consumentengedrag, en hoe gaan wij, als marketeers daarmee om? Ik heb drie blogs op een rijtje waardoor ik me geïnspireerd voelde. Het is het topje van een ijsberg aan mega-interessante verhalen. Dus meer info volgt als je In blog nummer 1: Eric van Hal, van Mediaweb zette in zijn laatste blog 22 trends op een rijtje. Korte recap: De digitalisering is in een stroomversnelling terecht gekomen en marketingtechnieken schuiven op naar meer en meer persoonlijk. En op de plaatsen waar de mensen zich in privé tijd bevinden. Blog nummer 2: In een blog op Adformatie wordt ons op het hart gedrukt dat elke marketeer zich moet afvragen hoe de wereld van de klant veranderd is door deze crisis. Is het achterliggende klantprobleem veranderd? En niet blind varen op de marketing koers van pre-corona. Blog nummer 3: Pieter Voogt schrijft op Marketingfacts dat wij, als marketeers, na de coronacrisis flink aan de bak moeten om de achterstand die de crisis ongetwijfeld heeft veroorzaakt, zoveel mogelijk goed te maken. De kans is aanwezig dat daarvoor ook nog eens minder budget beschikbaar is, omdat in geval van een negatieve cashflow het marketingbudget nu eenmaal een 'makkelijk slachtoffer' is. Dat betekent dus dat we als marketeers nóg creatiever moeten zijn. Een mooie gelegenheid om onszelf en onze meerwaarde te bewijzen! Kortom: Genoeg leesstof te vinden. Mijn persoonlijke take away is ‘ denk vooruit ’. Ook deze crisis gaat voorbij. En snap je dan je klanten nog? Blijf dus flink communiceren, luister intensief en stuur bij waar je kan. Op naar 2021!
ZZP-ers en Lifters
door Dick de Zwart 23 oktober 2019
Het eerste jaar als zelfstandige zit er op, in september at ik met vrouw en kinderen een taartje op mijn leven als ZZP-er. Een turbulent jaar, een leerzaam jaar, stapels nieuwe contacten, inzichten en plezier. Maar ook een uitdagend jaar. Want je weet nooit precies wat de (nabije) toekomst brengt. “Niks voor mij, die onzekerheid”, zeggen veel van mijn vrienden. En dan denk ik, waarop vertrouw ik eigenlijk? Met welke overtuiging neem ik het risico om sterk te durven variëren met mijn inkomsten? Op die momenten denk ik terug aan de vakanties toen ik, als student, door Europa liftte. Met een rugzak, lichtgewicht tentje, slaapzak, gaspitje en liftbord stond ik geregeld langs de weg. Naar Engeland, Frankrijk, Spanje of naar welke andere plek dan ook. Hoe vaak heb ik gedacht: “ik sta hier niet goed, ik kom nooit weg” of, “deze lift brengt me niet waar ik heen had willen gaan”, “Help!!” Maar, ik kwam altijd weer weg, ik kwam altijd aan op mijn bestemming en ook weer veilig thuis. OK, de route was vaak een beetje anders, de tijdsinschatting klopte vaak niet en er waren andere onverwachte situaties. De enige constante was dat het altijd lukt. Het was een wetmatigheid, geen geluk. "De enige constante was dat het altijd lukt. Het was een wetmatigheid, geen geluk." En zo leef ik ook mijn ZZP-leven. De bestemming is min of meer bekend; ik wil mensen en organisaties verder helpen middels betere en eerlijke (marketing)communicatie. Maar hoe ik daar kom, en wanneer… geen idee. En dan vertrouw ik dus op mijn geloof in de wetmatigheid waarmee ik ook altijd liftte: het komt altijd weer goed. Ik lift, zogezegd, mijn weg door mijn professionele leven. Met vol vertrouwen, verwachting en plezier. "Ik wil mensen en organisaties verder helpen middels betere en eerlijke (marketing)communicatie" Mijn gedachten aan deze vergelijking en de zekerheid die ik eruit put, veranderen op slag mijn zorgen over mijn volgende opdracht in een verwachtingsvolle nieuwsgierigheid. Hier sta ik, rechtop, glimlach op mijn gezicht, met mijn rugzak vol kennis en ervaring en op mijn liftbordje staat ‘betere marketingcommunicatie’. Dus: Wie pikt mij op en waar gaan we heen?
Meer posts
Share by: